Een gameverslaving is een gedrags verslaving. Een hardnekkig gedragspatroon wat moeilijk te doorbreken is. Mensen die gameverslaafd zijn, zijn heel gehecht aan hun spel. Al hun energie, talent en aandacht zetten zij in om beterte worden in hun spel.
Bij een game-verslaving is er vaak sprake van:
- Dag - Nachtritme is verstoord.
- Prikkelbaarheid.
- Minderen lukt niet.
- Liegen over het gamen.
- Weglopen van andere problemen.
- Verwaarlozing van zichzelf.
- Ongezond eten en weinig beweging.
- Rusteloos als er niet gegamed kan worden.
- Schaamte of lage zelfwaardering.
Combinatie van problemen
Vaak is er bij een verslaving sprake van meerdere problemen. Denk aan een combinatie van depressie en of een sociale angst, of een trauma uit uw verleden. Dat alles vraagt van ons als behandelaren maatwerk.
Om alleen te stoppen om gamen werkt niet. U had een goede reden om te gamen. Als die reden niet weg is gaat u zeer waarschijnlijk terugvallen in oud gedrag.
Samen met het behandelteam onderzoekt u de oorzaken van uw gameverslaving en verandert u met nieuwe inzichten de gedragspatronen die uw klachten in stand houden.
Stoppen
Om te stoppen met gamen heeft u geen detox periode nodig. U kunt thuis blijven wonen en gelijk starten met uw therapie.
De behandeling richt zich op twee elementen:
U hoeft niet gelijk te stoppen met gamen. We kijken eerst wat er onderliggend aan de hand is. Waar heeft u deze afleiding voor nodig. Welke functie heeft het gamen in uw leven? We leren u vaardigheden aan om problemen op een andere manier op te lossen. U leert ook deze skills toe te passen in uw eigen omgeving. Samen besluiten wij wanneer u er aan toe bent te stoppen met gamen. Daarna helpen we u door een periode heen dat u het gamen zult missen. Tot u onze hulp niet meer nodig heeft.
Duur van de therapie
De eerste 2 maanden bent u intensief bezig met uw behandeling. U kunt blijven werken maar zult wel geregeld van werk of universiteit weg moeten kunnen. Daarna volgt een minder intensief traject. We hebben zeer regelmatig contact. Dat kan met beeldbellen of nog eens langs komen. De totale doorlooptijd van een traject is veelal een jaar.
Onze begeleiding
Wij gaan uit van het psygisch-bio-sociaal model. De nieuwste inzichten gebruiken wij in onze begeleiding. Maussen maakt nadrukkelijk geen gebruik van het verouderde Minasota 12-stappenplan.
Maatwerk
Vaak komen problemen niet alleen, maar zijn er meerdere klachten en onderliggende oorzaken die met elkaar verband houden. Maussen is expert op het gebied van behandelen van meervoudige problematieken voor leden van ondernemende of vermogende families. Wij bieden u een integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd.
Familie en vrienden
Uw omgeving staat niet los van uw verslaving. Zij hebben invloed op uw gedrag en uw verslaving heeft invloed op hun. In samenspraak met u betrekken wij graag uw familie bij u behandeling. Zo leert iedereen hoe zich beter kunnen verhouden tot u en anders om.
Een unieke holistische aanpak, die volledig is toegespitst op uw situatie.
Het team en behandelplan
Samen met u starten wij om met u een behandelplan te ontwerpen. Welke therapeuten wilt u wel en met wie zou u niet willen werken. Veelal komen tot een volgend team:
- Psychiater Analyse en medicatie
- Psychotherapeut Samenhang van uw problemen
- Schematherapeut Doorbreken van uw denk-patronen
- Syteemtherapeut Gesprekken met uw familie
- Haptotherapeut Bewust worden wat uw lijf zegt
- EMDR-therapeut Trauma behandeling
- Psycholoog Specifiek op uw verslaving
- Personal trainer Beweging en sport