Relatietherapie Amsterdam: de zin en onzin van een time-out.

Het komt bij onze relatietherapie Amsterdam nog wel eens voor dat één van de partners een time-out overweegt. Even niet bij elkaar zijn. Om te voelen of ze nog wel door willen gaan met de relatie. Om tijd te nemen voor een bewuste keuze. Dit idee ontstaat veelal doordat één van de partners niet zeker weet of hij nog wat voor de ander voelt. En of dat wel genoeg is voor een relatie.

Laatst bijgewerkt:


Relatietherapie Amsterdam: een time-out. Moet u dat wel doen?

Het komt bij onze relatietherapie Amsterdam nog wel eens voor dat één van de partners een time-out overweegt. Even niet bij elkaar zijn. Om te voelen of ze nog wel door willen gaan met de relatie. Om tijd te nemen voor een bewuste keuze. Dit idee ontstaat veelal doordat één van de partners niet zeker weet of hij nog wat voor de ander voelt. En of dat wel genoeg is voor een relatie.

De gedachte achter de time-out is vaak dat als diegene eenmaal alleen is, hij kan voelen of hij de ander erg mist. Hoe meer hij de ander mist, hoe meer hij van de ander houdt. Ik zet hier een vraagteken bij. Is de ander missen hetzelfde als voldoende liefde hebben voor de ander? Ik vraag me af waar de grens dan ligt. Hoe erg moet hij de ander missen voordat hij denkt: ik kies ervoor om weer bij elkaar te komen?

Symptomen van gemis?

Wat zou je dan precies moeten ervaren? • Dat je je erg down en somber voelt? • Dat je veel aan je partner denkt? • Dat het erg vervelend voelt om alleen te zijn? • Dat je overdenkt hoe het toch komt dat je in deze situatie terecht bent gekomen? • Dat je de energie of aanwezigheid van de ander mist? • Dat je de leuke kanten van je partner nu ook moet missen? Vaak denk je dan ook weer aan de kanten van je partner die je minder leuk vindt en ga je afwegen wat erger is.

Relatietherapie Amsterdam: een praktijkvoorbeeld

Van een koppel dat een time-out heeft genomen, is één van de partners al 2 weken geheel van slag. Huilt veel. Voelt zich down. Voelt de eenzaamheid erg. Mist de aanspraak. Vindt alleen wakker worden vreselijk en heeft dan helemaal geen zin meer om uit bed te komen. Is dat voldoende om te constateren: ik moet door met deze relatie? Of is er iets anders aan de hand?

Iemand die is opgegroeid in een hecht gezin voelt snel een groot gemis als er geen partner in de buurt is. Dit in tegenstelling tot iemand die uit een gezin komt met weinig aandacht voor elkaar en die het gewend is om alleen te zijn, die mist de ander minder prominent. Iemand die een drukke baan heeft overdag, veel moet overwerken, scherpe deadlines heeft voor spannende projecten en veel vrienden heeft, heeft veel afleiding en zal de ander daardoor minder snel missen. Deze partner vindt het wellicht juist heerlijk om even tijd voor zichzelf te hebben. Dat is heel anders voor iemand die zonder werk of kinderen alleen thuis zit.

Een time-out heeft geen zin als...

Veelal is een time-out niet de juiste manier om tot de keuze te komen om wel of niet door te gaan met een relatie. Als er een probleem is in de relatie helpt het namelijk om dat probleem veel onder ogen te komen. Het is dus juist nodig om elkaar veelvuldig tegen te komen in huis en om een paar keer per week over de problemen te praten. Niet elke dag. Zeker niet voor het slapen gaan. Maar wél op gezette tijden.

Ik zie het tijdelijk apart wonen soms dan ook als een vlucht, als een manier om de problemen uit de weg te gaan. Om zelf niet te hoeven veranderen. In deze gevallen ben ik geen voorstander van een time-out. Bovendien gaan mensen vaak niet naar een hotel, maar naar vrienden of familie die vervolgens veel invloed hebben op het proces van het echtpaar. Ook kan er veel gedoe zijn over wie in het huis blijft en wie weggaat. Zie, als de relatie stukloopt, nog maar eens het huis op te eisen terwijl je er al niet meer in woont. En vergeet niet: uit het oog, uit het hart....

Een time-out heeft wel zin als...

Ik vind het in deze situaties wel verstandig om een time-out te nemen: • Als er sprake is van fysiek geweld. • Als de ouders elkaar vernederen in het bijzijn van de kinderen. Dan is het zinnig om, voordat de partners weer bij elkaar gaan wonen, te leren om op een andere manier conflicten op te lossen. • Als er een nieuwe liefde in het spel is. De andere partner wil niet dagelijks geconfronteerd worden met een verliefde echtgenoot en laat deze gaan, om uit te zoeken of hij echt voor de nieuwe liefde wil gaan of dat het een tijdelijke dwaling is. Eénmalig vreemdgaan of een echte buitenechtelijke relatie? • Als er sprake is van oververmoeidheid of burn-out verschijnselen bij één van de partners. • Als één van de partners niet op kan houden om erover te praten. Hij wordt continu getriggerd door de aanwezigheid van de ander en blijft controleren of die nog wel van hem houdt. Of hij wil steeds praten over de status van de relatie of relatieproblemen.

Afspraken tijdens de time-out

Wanneer partners, om de juiste reden, toch kiezen voor een time-out, dan is het nodig om een aantal afspraken te maken die gelden tijdens de time-out. Denk aan de volgende vragen: • Laten wij elkaar vrij om uit te gaan en het bed te delen met anderen? • Op welke gezette tijden gaan wij elkaar zien? • Hoe vaak spreken wij elkaar en hoe? • Hoe verdelen wij de huishoudelijke taken en, eventueel, de verantwoordelijkheden met betrekking tot de kinderen? • Hoe regelen wij het financieel? • Mochten wij uit elkaar gaan, wat spreken wij af over deze periode?

Maatschappelijke norm

Er is een maatschappelijke norm dat je er wel alles aan gedaan moet hebben voordat je uit elkaar gaat. Een time-out en relatietherapie horen daar, volgens mijn cliënten in Amsterdam, dan bij. Met die relatietherapie ben ik het vaak eens, maar met die time-out lang niet altijd. Ik ben ervoor om problemen te onderzoeken: om nieuwsgierig naar elkaar te worden en te ontdekken waarom de klachten zo hoog oplopen. Dit onderzoeken kan heel goed als het ook afgebakend wordt in tijd. Hooguit twee uur praten en dan even niks. Tot de volgende sessie. Wanneer partners in de tussentijd wel bij elkaar in de buurt zijn, krijgen ze meer informatie over hun relatie dan wanneer ze weg zijn van elkaar. Informatie die nodig is om te kiezen: gaan we door of niet?

Voor meer achtergronden over relaties en relatietherapie raden wij aan om het boek Passionate Marriage te lezen van David Schnarch. http://www.bol.com/nl/p/passionate-marriage/1001004006425047/

Voor meer informatie over onze relatietherapie verwijzen wij u graag naar onze site:

https://www.maussenfc.com/dienstverlening/relatietherapie

Om meer te weten over onze overige dienstverlening verwijzen wij u graag naar onze homepage:

https://www.maussenfc.com

U zou ons erg helpen met onze visievorming over time-outs door te laten weten wat u van dit onderwerp vindt en onze mening hierover. Laat u een bericht achter? Onze dank!

Edward Koldewijn, Keizersgracht 174-176 , Relatietherapie Amsterdam.