Dga’s in relatietherapie. Niet kunnen kiezen tussen de buitenechtelijke relatie of de partner thuis.

Hoe komt het toch dat wij deze keuze tussen de buitenechtelijke relatie en de echtgenoot zo veel in onze relatietherapie terugzien? Of de dga (directeur-grootaandeelhouder) nu man is of vrouw, dat maakt voor het patroon en het vraagstuk niet uit. Wij helpen veel mannen én vrouwen om een definitieve keuze te maken in dit vraagstuk. Deze blog is in de mannelijke vorm geschreven.

Laatst bijgewerkt:


 

Hoe komt het toch dat wij deze keuze tussen de buitenechtelijke relatie en de echtgenoot zo veel in onze relatietherapie terugzien? Of de dga (directeur-grootaandeelhouder) nu man is of vrouw, dat maakt voor het patroon en het vraagstuk niet uit. Wij helpen veel mannen én vrouwen om een definitieve keuze te maken in dit vraagstuk. Deze blog is in de mannelijke vorm geschreven.

Het opmerkelijke patroon van de buitenechtelijke relatie

Over het algemeen komen dga’s met deze vraagstelling: “Ik ben verliefd op een andere vrouw. Dat wil ik niet. Help mij ervan af.” Het patroon is dat de dga thuis qua energie leegloopt tot hij, opgebrand, toch weer voor zijn buitenechtelijke relatie kiest om bij te tanken. Eenmaal vol energie begint zijn geweten te knagen en maakt hij het weer uit. De nieuwe liefde heeft een knipperlichtrelatie en degene die thuis zit met de kinderen een afwezige man. Het gebeurt verbazingwekkend vaak dat deze vrouwen genoegen nemen met zo weinig aandacht.

Overspel

Er is buitengewoon weinig geschreven over deze problematiek. Wat wij hebben gemerkt, is dat dit patroon niet los gezien kan worden van de motivatie om dga te worden. Deze ondernemers zijn succesvol geworden door twee belangrijke componenten: zij hebben een uitzonderlijk groot talent en hebben een drive die door alles heen gaat.

Dga's heb je in alle verschillende vormen en maten.De dga’s, die bij mij in de praktijk komen met deze keuze, hebben die drive ontwikkeld om aandacht te krijgen. Veelal hebben zij waardering gemist van hun ouders. De dga’s hebben ooit deze denkfout gemaakt: “Als ik maar succesvol ben, zullen mijn ouders mij wel moeten zien en liefdevol erkennen als een geweldig kind.”

Veelal trouwen deze talentvolle kinderen jong, met iemand die ook een wat lastige jeugd achter de rug heeft. Iemand die bereid is om haar talenten ondergeschikt te maken  aan die van de ondernemer. Zij beloven elkaar om het beter te doen dan hun ouders en stichten hun eigen gezin. Deze moeder bouwt een warm en liefdevol gezin op en waardeert haar man voor zijn succesvolle carrière.

De dga ondergaat een stormachtige persoonlijk ontwikkeling. Het opzetten van zijn bedrijf vergt een hoge drive en zijn talent wordt dagelijks uitgedaagd. Het besturen van het bedrijf en de succesvolle carrière worden wel door zijn ouders gezien. Zij zijn alleen niet bij machte om hem te waarderen of zijn bang dat, als zij hem complimenten geven, hij naast zijn schoenen gaat lopen.

Nu heeft de dga succes, maar niemand ziet wat hij daarvoor moet doen. Zijn vrouw kan het niet meer bijbenen. Sterker nog: zij vraagt haar man om zich aan zijn belofte te houden om een warm en liefdevol gezin te zijn en dus meer thuis te zijn. Zijn ouders geven hem nog steeds geen erkenning.

Op dat moment komt er een journalist langs. Een lid van de raad van bestuur. Een bankier. Een PA, die zegt: “Goh man, wat doe je dat toch fantastisch.” Dan zijn de kleren niet meer aan te houden. Het voelt voor de dga als thuiskomen, het warme bad dat hij zo gemist heeft.

Besluiteloosheid

Hij komt niet tot een keuze. Op de zaak is dat nooit een probleem, daar neemt hij tientallen besluiten per dag. Hij komt niet uit de keuze om voor zijn liefde en overweldigende warmte te gaan of voor zijn belofte het beter te doen dan zijn eigen ouders. Die zijn tenminste nog bij elkaar gebleven. Moet hij dan tegen zijn kinderen gaan zeggen dat hij het slechter heeft gedaan dan zijn eigen verwerpelijke ouders? Dat krijgt hij in zijn waardestelsel niet voor elkaar.

Onze relatietherapie

Wij begeleiden dga’s om hun verstand, waarden en gevoel langzamerhand op één lijn te krijgen. Zo kunnen zij een weloverwogen keuze maken die zij ook vast weten te houden. Sommigen kiezen voor hun nieuwe liefde. Anderen blijven bij hun vrouw. In beide gevallen komt er rust en is er weer focus op de zaak, die nog wel eens wat te verduren krijgt tijdens dit innerlijke gevecht.

Onze site www.maussenfc.com

Over partnerrelatietherapie Amsterdam:https://www.maussenfc.com/dienstverlening/relatietherapie

Mocht u hier meer over willen lezen, dan raden bij u de bestseller van Alice Miller aan: ‘Het drama van het begaafde kind’.

http://www.bol.com/nl/p/het-dr...

Relatietherapeut Edward Koldewijn, Keizersgracht 174 Amsterdam Centrum, Relatietherapie Amsterdam