Depressie bij studenten is een veel voorkomend probleem. Elke depressie heeft verschillende oorzaken. Voor de ene student heeft de depressie vooral te maken door de hoge studiedruk en het niet kunnen voldoen van zijn eigen verwachtingen. Voor de ander is het de uitgesproken of onuitgesproken verwachting van ouders en familie.
We noemen een aantal problemen die een oorzaak kunnen zijn voor een depressie:
- Problemen in de liefdesrelatie of de breuk er van.
- Psychische druk voelen rondom studie.
- Sociale angst tussen jaargenoten.
- Klachten in de stemming. Het ene moment nog goed. Het andere zeer sober.
- Een grote woede voor iemand of een situatie voelen, maar die niet willen uiten.
- Probleem in maat houden bij drankgebruik.
- Overlijden van een ouder.
- Verlies van vriendenkring van de middelbare school.
- Stoppen met blowen is een probleem.
Depressies kunnen leiden tot vermindering van energie en een machteloos gevoel. Geen zicht hebben hoe uit dit gevoel te komen. Soms komen gedachten bij een student naar boven om zelfmoord te plegen. Deze suicidale gedachten zijn vaak hele angstige momenten die op zich ook al weer veel energie kosten om te onderdrukken.
Maussen Family Confidants heeft veel ervaring in het begeleiden van studenten met de klacht; depressie of suicidale gedachten.
Wij kunnen snel een team van therapeuten op bouwen. Je krijgt direct en 1 op 1 begeleiding.
Ben je student en wil je hulp voor jouw depressie? Neem dan direct contact op met Maussen Family Confidants.
Onze methodiek bij depressie
Wij combineren verschillende wetenschappelijke methodieken om je van jouw depressie af te helpen. Tijdens de periode dat je bij ons in behandeling bent kun je gewoon thuis blijven wonen en zo veel mogelijk je studie te blijven volgen. Veelal is het goed om gesprekken te voeren met je thuisfront. Door onze begeleiding komt er veelal meer openheid en wederzijds begrip in de relaties met ouders en broers of zussen.
Depressie of burn out?
Er zijn veel studenten die psychische druk ervaren. Soms hebben studenten echter een burn out. Het is wel eens lastig om het verschil te zien tussen depressie of burn-out. Bij een burn-out heeft een student langdurig onder druk gestaan. Het lijf geeft dan aan dat het niet meer in deze stress-stand kan blijven staan. Een burn out ziet er van buitenaf het zelfde uit als een depressie. Het is echter wel een andere diagnose en er hoort ook een andere aanpak bij dan bij een depressie. Wij kunnen voor jou een juiste diagnose stellen.
Geen therapie, wel tips?
Probeer je er nog zelf uit te komen en zoek je nog geen hulp?Hier wat tips die je in de goede richting kunnen helpen:
- Ga eens na of je kwaad bent op iets of iemand.
- Durf je alles te zeggen tegen je partner.
- Als je single bent, geeft dat je een psychische druk om een partner te zoeken?
- Zou je deze studie ook mogen afbreken van je ouders?
- Kan je je gedachten verzetten naar plezierige momenten?
- Weet je nog waar je blij van wordt?
- Probeer je zwaarmoedige gedachten niet te bestrijden of weg te drukken, maar zit ze eens uit tot ze over gaan.
Helpen deze tips je niet? Zoek een therapeut. Wellicht zijn wij de juiste mensen om je te begeleiden. Laten we eens een keer afspreken.
Studenten met suïcidale gedachten
Suicidale gedachten zijn normaal in bijzondere omstandigheden. Deze gedachten komen veelal op omdat het ondragelijk geworden is om je zo slecht te voelen. Ze zoeken naar antwoorden. Zoeken wegen in hun gedachten om uit dit zwarte gebied te komen. Om van deze gevoelens af te komen zien sommige studenten maar 1 oplossing; zelfmoord.
Denken aan zelfmoord
Deze suicidale gedachten zijn heftig om te ervaren. Het zijn echter een menselijke gedachten. Ieder mens heeft het recht om te leven en ook om deze te beëindigen. Maussen Family Confidants onderzoekt met je wat er nog goed aan is het leven om deze nog langer te vol te houden. Geeft je perpectief op verandering. Zoekt samen met je de wegen die voor jou passend zijn. Stap voor stap begeleiden je naar een lichtere en plezieriger leven. Het is ons gelukt bij andere studenten. Zij dachten nooit uit deze stemming te komen. Het is hun gelukt. Dus waarom bij jou niet?
Buddy systeem
Soms kan heet goed zijn om van andere studenten te leren hoe zij door deze vreselijke periode zijn heen gekomen. Wat werkte voor hen? Als je er voor open staat om te leren van leeftijdgenoten, vragen wij aan oud-clienten om eens een keer met je te praten hoe zij zo'n periode hebben ervaren.
Neem direct contact op
Ben je student en wil je hulp bij jouw depressie? Neem dan direct contact met ons op. Wij kunnen jou begeleiden naar een goed herstel. Het eerste contact is altijd vrijblijvend. Samen met jou onderzoeken we welke begeleiding het beste bij jou past. Je neemt zeer eenvoudig contact met ons op via onze contactpagina.