Onze ervaring gaan we stutten met wetenschappelijk onderzoek bij Windesheim Zwolle

Bijna elk huwelijk is te redden, zegt de Amerikaanse relatietherapeut Sue Johnson. ‘Vragen over de liefde moet je aan mij stellen.

In onze praktijk spreken wij veelvuldig met familiehoofden. Met Pater Familias of met Mater Familias. Het gespreksonderwerp betreft geregeld de emotionele reacties van familieleden op zaken die zij als beheerder of eigenaar van het familiekapitaal willen regelen. Daar waar een Pater of Mater Familias besluitvaardig kan zijn binnen de onderneming lukt het soms niet om binnen de familie tot belangrijke keuzes te komen en van alle betrokkenen instemming te krijgen. Waar zit dat nu in?

dubbel leven

In onze praktijk begeleiden we mannen en vrouwen die een dubbelleven leiden. Het hebben van twee liefdes is dan allang niet meer spannend. Mensen gaan er vaak aan onderdoor. Als mensen aan een situatie lijden, maken ze een keuze; voor de partner thuis of voor de minnaar/minnares

Hoe zit het nu precies met het ondersteunen van kinderen door ouders als de familie veel geld bezit? Vanuit onze ervaring met het begeleiden van vermogende families is dit een gefaseerd proces.

dubbel leven starten

Er zijn veel vormen van driehoeksverhoudingen. Veelal gaat het om iemand die een relatie heeft en er toch voor kiest om er nog een andere relatie er bij te nemen. Veelal is die keuze in het begin niet zo bewust genomen.

Hoe vaak horen we het niet? “De rek is eruit” of “het kost me moeite om me tot iets te zetten.” Wij zien vaak dat mensen zichzelf zijn kwijtgeraakt. Ze functioneren op de automatische piloot en als je hen vraagt wat hun energievreters zijn blijft een antwoord lang uit.

Alle relatietherapeuten en mediators worstelen ermee. Hoe een oplossing te vinden voor een vechtscheiding. Hoe houden we de schade voor de kinderen beperkt. Is er sprake van definitieve schade voor kinderen? Hoe uit zich dat? We weten nog weinig. Om maar zoveel mogelijk informatie te delen hieronder een gedeelte uit het artikel van Dagblad Trouw. Voor het hele artikel verwijs ik graag naar de site van Trouw of naar Blendle.

Quote 500

Een artikel in de Quote. Bart Maussen en ik zijn geïnterviewd. Dit is hun samenvatting. Geschreven door Henk Willem Smits